Η αγριόγατα (Felis silvestris silvestris) στην Βόρεια Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή αγριογάτα (Felis silvestris silvestris) αποτελεί το μοναδικό άγριο αιλουροειδές με επιβεβαιωμένη παρουσία στον Ελλαδικό χώρο. Πρόκειται για μικρόσωμο ζώο, βάρους 3-6 κιλών, το οποίο είναι ευρέως διαδεδομένο στην Ευρώπη, από τη Σικελία μέχρι τη Σκωτία, και από την Πορτογαλία ως τον Καύκασο. Δυστυχώς, πολλοί κατά τόπους πληθυσμοί της αγριόγατας συρρικνώνονται ή εξαφανίζονται, ιδιαίτερα στον νότο της Ευρώπης. Οι κύριες απειλές για το είδος είναι ανθρωπογενείς, με βασικά αίτια τον κατακερματισμό των ενδιαιτημάτων της, την ανθρωπογενή θνησιμότητα από τροχαία ατυχήματα και δηλητηριασμένα δολώματα, αλλά και τον υβριδισμό της με την οικόσιτη γάτα. Το πρότζεκτ μας έχει βασικό σκοπό να συνεισφέρει στην κατανόηση της οικολογίας και της διατήρησης της αγριόγατας.

Οι βασικοί μας στόχοι είναι: 

  • Η εκτίμηση της χωροκράτειας της αγριόγατας ανάλογα με την περίοδο
  • Η ταυτοποίηση των παραμέτρων που επηρεάζουν το μέγεθος της χωροκράτειας (περιοχή μελέτης, φύλο, ηλικία)
  • Η αποτύπωση της ημερήσιας και νυχτερινής χωρικής συμπεριφοράς, και συγκεκριμένα των περιοχών φωλεοποίησης και ξεκούρασης, της θηρευτικής δραστηριότητας και της προσέγγισης σε ανθρωπογενή καταλύματα.

Για να τους πετύχουμε, αναπτύξαμε μία μέθοδο η οπόια θα συνδιάσει τρεις βασικούς τρόπους απόκτησης πληροφοριών.

Κάμερες

Τοποθετούμε αυτόματες κάμερες με ανιχνευτές κίνησης σε πιθανά μονοπάτια της αγριόγατας. Αυτά περιλαμβάνουν μονοπάτια, διερχόμενους δασικούς δρόμους, πιθανά σημεία φωλιών και σημεία διατροφής των ζώων, όπως καταγράφονται από υπολείμματα τροφής και βιοδηλωτικά ίχνη.

Ραδιοσήμανση και Παγίδες

Θα τοποθετηθούν παγίδες σε διαφορετικές θέσεις, με όσο γίνεται ίση απόσταση μεταξύ τους. Οι παγίδες ελέγχονται κάθε πρωί για την περίπτωση σύλληψης κάποιου ζώου και την όσο το δυνατό συντομότερη παραμονή του στον κλωβό. Με τη βοήθεια κτηνιάτρου, λαμβάνεται αίμα και τρίχες για μελλοντική γενετική ανάλυση και συλλέγονται τυχόν εξωπαράσιτα. Στο τέλος τοποθετείται GPS κολάρο, ελέγχεται η λειτουργία του και το ζώο επιστρέφει στη θέση παγίδευσης, όπου απελευθερώνεται όταν έχει ανακτήσει πλήρως τις αισθήσεις του.

Βιοδηλωτικά Ίχνη

Στόχος αυτής της μεθόδου είναι ο εντοπισμός, η καταγραφή και η συλλογή βιοδηλωτικών στοιχείων των ζώων. Ως τέτοια θεωρούνται τα κόπρανα, τα ίχνη τροφοληψίας, και οι πιθανές θέσεις φωλεωποίησης. Πιο συγκεκριμένα, θα διεξαχθούν διαδρομές με τα πόδια σε δασικούς δρόμους κατά τη διάρκεια της ημέρας, παράλληλα με την τοποθέτηση των καταγραφικών καμερών.

Pin It on Pinterest

Share This