Εισαγωγή
Η ευρωπαϊκή αγριόγατα (Felis silvestris silvestris) είναι ένα αιλουροειδές ενδημικό στην ηπειρωτική Ευρώπη, καθώς και στην Σκωτία, μεγάλο μέρος της Τουρκία, αλλά και στην περιοχή του Καυκάσου. Την βρίσκουμε συχνά σε δάση, αλλά έχει επίσης παρατηρηθεί σε λιβαδικές εκτάσεις και υδροβιότοπους.
Εικόνα 1. Εξάπλωση της ευρωπαϊκής αγριόγατας. Πηγή Wikipedia.
Εξωτερική Εμφάνιση
Τα φυσικά χαρακτηριστικά των αγριόγατων ποικίλλουν ανάλογα με το υποείδος και την περιοχή στην οποία βρίκονται. Οι ευρωπαικές αγριόγατες τείνουν προς μέσο βάρος 3,5 κιλών, όμως δεδομένα από ελληνικές αγριόγατες δείχνουν βάρη γύρω στα 5 κιλά, μήκος σώματος (χωρίς την ουρά) ανάμεσα σε 50 με 75 εκατοστά και μήκος ουράς ανάμεσα σε 21 και 35 εκατοστά. Συνήθως, έχουν χρώμα γκρι-καφέ, με φουντωτές ουρές και εμφανείς μαύρες ρίγες σε όλο το μήκος του σώματός τους. Έτσι, μοιάζουν πολύ με γάτες που αποκαλούμε «τιγρέ» στην Ελλάδα, ή tabby cats σε αγγλόφωνες χώρες. Αυτός ο χρωματισμός τους χρησιμεύει ως καμουφλάζ και κάνει τον εντωπισμό τους δύσκολο στα δάση, στα οποία συχνά διαμένουν. Επίσης, και λόγω του ότι συχνά μένουν σε τουλάχιστον εποχικά κρύους τόπους, οι ευρωπαϊκές αγριόγατες έχουν χοντρή γούνα τον χειμώνα.
Η ευρωπαϊκή αγριόγατα. Σκίτσο από την Tanya Dewey. Πηγή ADW.org.
Αναπαραγωγή και Προσδόκιμο Ζωής
Το σύστημα αναπαραγωγής των ευρωπαϊκών αγριόγατων είναι πολυγυνικό. Αυτό σημαίνει ότι κάθε θηλυκή συχνά ζευγαρώνει με πολλούς διαφορετικούς αρσενικούς, σε κάθε αναπαραγωγική περίοδο.
Η αναπαραγωγή συμβαίνει κυρίως προς το τέλος του χειμώνα (ανάμεσα σε Ιανουάριο και Μάρτιο). Σε αυτή την περίοδο, οι θηλυκές μπαίνουν σε οίστρο και οι αρσενικοί μαζεύονται κοντά τους και τις διεκδικούν. Ο ανταγωνισμός μεταξύ τους παίρνει διάφορες μορφές, με δυνατούς ήχους και σωματικές επιδείξεις, αλλά και μάχες. Λόγω του ότι η θηλυκή ζευγαρώνει με διαφορετικούς αρσενικούς, τα γατάκια σε κάθε γέννα μπορεί να προέρχονται από διαφορετικούς πατέρες.
Οι αρσενικοί δεν συμμετέχουν καθόλου στην φροντίδα των μικρών και οι έγκυες θηλυκές γεννούν σε προστατευμένο λαγούμι, κάτω από βράχους ή σε πυκνή βλάστηση. Αυτό συμβαίνει από 56 έως 68 ημέρες μετά την γονιμοποίηση, με αποτέλεσμα ένα έως οκτώ μικρά. Οι γέννες συμβαίνουν συχνά τον Μάιο, όταν αρχίζει η άνοιξη, όπως και σε πολλά άλλα ζώα στην Ευρώπη. Ο σχετικά καλός καιρός καθώς και η αφθονία τροφής αυτή την εποχή βοηθούν την μητέρα στο να μπορεί να φροντίσει τα μικρά της και αυξάνουν της πιθανότητες επιβίωσης των νεογνών. Τα μικρά γεννιούνται με κλειστά μάτια, τα οποία ανοίγουν σε περίπου δέκα ημέρες μετά την γέννηση και θηλάζουν για περίπου 30 ημέρες. Μετά από τέσσερεις έως δέκα μήνες, αλλά συχνά γύρω στους πέντε μήνες, και αφού έχουν μάθει να κυνηγούν και να επιβιώνουν από τη μητέρα τους, αναγκάζονται να φύγουν από τον χώρο της μητέρας.
Στη φύση, οι αγριόγατες ζουν έως 15 έτη. Σε αιχμαλωσία, όμως, το προσδόκιμο ζωής τους διπλασιάζεται, στα 30 έτη. Κάθε γενιά διαρκεί περίπου πέντε χρόνια.
Πηγές
- Dewey, T. (2020). Felis silvestris wild cat. Animal Diversity Web. https://animaldiversity.org/accounts/Felis_silvestris/
- Nowell, K. and Jackson, P. (compilers and editors). 1996. Wild Cats. Status Survey and Conservation Action Plan. IUCN/SSC Cat Specialist Group. IUCN, Gland, Switzerland.